En liten bok...

…om ett stort problem.

BOKEN

När vi släpper kontrollen

Patrik Wincent och Fresh Eye ger ut vad många kallar för årets viktigaste bok ”När vi släpper kontrollen”. Boken handlar om dataspelsmissbruk och är mycket gripande och ger inblick i en värld som vi kan ha svårt att överblicka än mindre kanske förstå.

Då dataspelsmissbruk ännu inte finns som officiell diagnos och det ofta rör sig om ungdomar som överdrivet använder dataspel så kommer denna bok vara handboken för oroliga föräldrar och även skolpersonal. Boken är omfattande och lämpar sig även för personer som arbetar professionellt med olika beroenden och vill ha utökad förståelse för den här problematiken.

Dataspelsindustrin är en stark och växande kraft i vårt samhälle, barnen tillbringar mer och mer tid framför sina datorskärmar. Måttlighet är nyckeln för allt, inklusive dataspel. Baserat på forskning, studier, utlåtande från läkare och psykologer samt författarens egen kliniska erfarenhet, förklarar boken tydligt vad dataspelmissbruk är, hur mycket dataspelande som är för mycket, och vilka effekter spelandet har på kroppen och hjärnan. Hur mycket bör en förälder tillåta sitt barn att spela dataspel? Hur skall en förälder konfrontera sitt barn? ”När vi släpper kontrollen” är en praktisk handbok till föräldrar och anhöriga som vill ha tips, råd och konkreta verktyg kring dataspelsmissbruk, och hur vi skall hantera denna problematik i våra egna hem.

Dopamin styr hjärnan

Att vara hooked på datorspel bör behandlas på samma sätt som alla andra missbruk. Liksom andra missbrukare, försöker ofta spelaren fly från sina problem. Datorspel är ett särskilt flyktbeteende för socialt missanpassade ungdomar, oftast pojkar, som tycker att det är betryggande att sjunka in i en värld där dem har full kontroll. ”När de spelar datorspel, producerar deras hjärnor neurokemiska processer som heter dopamin, vilket gör dem ”berusade” och liknar det som narkomaner och alkoholister brukar kalla eufori. Barn som är beroende av denna digitala verklighet har förlorat, eller kanske aldrig har haft förmåga att bekvämt kommunicera med människor ansikte mot ansikte. De har tillbringat all sin tid med att interagera i en virtuell värld och är extremt obekväma när det handlar om riktiga människor i realtid. I online-världen finns det alltid tid att redigera vad du säger.

En mamma tycker till

”I boken heter killarna Kalle, Simon, Rasmus … men det kunde lika gärna ha varit min sons namn. Jag känner igen situationerna, uttrycken, känslorna. Jag ser min spegelbild och det sjunker in – de vidriga ord han skriker ut åt mig är inte personliga, han är bara vilsen och arg, ledsen och sjuk, han är en tonåring med ett dataspelsmissbruk. Boken vänder sig till mig som förälder och visar steg för steg vad min tonårige son går igenom när han spelar och vad som händer med honom när han inte får spela. Det ger mig förståelse och höjer min toleransnivå och jag kan uthärda längre. Omskakande illustrerar boken hur jag själv möjliggör min sons missbruk och sedan ger boken mig stöd och råd för vad jag kan göra istället.”

  1. Axelsson MD PhD, professor och mamma till en tonåring.

Författaren Patrik Wincent är auktoriserad terapeut och specialist inom dataspelsmissbruk. Han föreläser inom digitala missbruk och är själv pappa till en tonåring. Patrik har även grundat Dataspelsakuten och Internetakuten.

”Årets viktigaste bok!”

Fresh Eye Bokförlag

”Omskakande illustrerar boken hur jag själv möjliggör min sons missbruk och sedan ger boken mig stöd och råd för vad jag kan göra istället.”

R. Axelsson MD PhD, professor och mamma till en tonåring.

Köp boken

Här kan du beställa den nya boken.

Till butik