BLOG – PATRIK WINCENT

Den Nya tidens beroenden

Den Nya tidens beroenden

Seminarium den 2 Oktober kl 14-17
En mycket spännande och lärorik föreläsning med med tre olika föreläsare inom ”Den Nya tidens beroenden”

Teknisk utveckling har inneburit att forskning kring hjärnan och hjärnans belöningssystem kommit långt de senaste 15 åren. Bl.a. har vi kunnat titta in i hjärnan och se vad som pågår. Samtidigt har
den tekniska utvecklingen och vår livstil även skapat ett antal företeelser som kan utvecklas till problem för många människor. Detta har bl.a. inneburit att det varit nödvändigt att utvidga och omdefiniera beroendebegreppet. Idag förstår vi att missbruk och beroende inte bara handlar kemiska substanser som man tillför kroppen, utan även om olika beteenden människor ägnar sig åt.

Läs mer och anmäl dig här!

Ni kan också anmäla ert intresse genom att inboxa info@dataspelsakuten.se

Ses där!

Ny bok: Den Digitala Drogen

Ny bok: Den Digitala Drogen

MOBIL-utan-underrubrik

Kollar du facebook varje timme? Mejl, instagram, twitter lika ofta? Då kanske du har blivit beroende av ?Den Digitala drogen? som författaren Patrik Wincent skriver om i sin nya bok. Komikern Henrik Schyffert är en av dem som berättar om sitt mobilberoende.

Ny teknik har gjort det enklare och billigare att vara uppkopplad dygnet runt. Med hjälp av mobilen kommer man åt mejl, facebook, instagram, twitter och oändligt många andra tjänster överallt – alltid. Vårt behov av bekräftelse och nyfikenhet gör att vi tittar på vår telefon hela tiden.

Det är ett nytt fenomen som uppstår i och med elektronikens utveckling. Målet med boken är att hjälpa folk att hitta en sund balans. Som en digital diet, att välja när och hur mycket tid vi spenderar med vår elektronik, säger författaren Patrik Wincent som är en flitigt anlitad föreläsare inom ämnen som rör olika sorts digitala beroenden så som dataspel, mobiltelefon, internet och sociala medier.

Han har det senaste året märkt en tydlig ökning av förfrågningar från människor som vill ha hjälp att bryta sina negativa beteenden kring elektronikprylar.

En del upplever fara för sitt liv eftersom de inte kunde låta bli att titta på sina mobiler trots att de kör bil på motorvägen. De vet att det är trafikfarligt, men klarar inte att vänta ett par minuter och stanna bilen innan de kollar vad någon skrivit på facebook eller i ett mejl. Det är ett beroende, en sorts missbruk, säger Patrik Wincent.
Henrik Schyffert, som medverkar i boken Den Digitala Drogen, berättar om hur han gjorde när han gjorde för att bryta sitt beteende:
När jag gick in på The Phonehouse för att jag ville byta min smartphone mot en gammal vik-telefon tittade de på mig som att jag hade bett att få köpa en musköt. Men jag var tvungen. Jag var helt fast i den här jävla telefonen och nu fick det räcka. Att bryta ett beroende är svårt, men den här boken har verkligen hjälpt mig. Och så skönt det är att ha något riktigt att läsa nu när jag inte kan scrolla upp och ner på Instagram när jag åker tunnelbana, säger Henrik Schyffert.
Andra som kontaktat Patrik Wincent på Internetakuten berättade hur de fått problem i sin relationer för att partnern aldrig kunde lägga ifrån sig sin mobiltelefon.
– Många har mobilen med sig på restaurang, vid matbordet och i sängen. Det skapar en fysisk närvaro men en mental frånvaro som kan vara förödande i ett förhållande eller för en familj. Den som ständigt har mobilen på sängbordet riskerar även sömnsvårigheter.
Patrik Wincent, grundare till Internetakuten & Dataspelsakuten är nu aktuell med ?Den Digitala Drogen?. En bok som hjälper dig att förstå vad internetberoende är och hjälper dig att identifiera missbruket. Här får du även konkreta verktyg för att ta tag i problemet. Han har tidigare skrivit en bok om Dataspelsmissbruk.
Den Digitala Drogen

Patrik Wincent blir intervjuad av P5

Patrik Wincent blir intervjuad av P5

Simon blev inspirerad av SVT debattartikeln där vi uppmuntrar en sju dagars diet, där han nu själv är på dag två. Dom ville ha min reflektion och pepp kring hans kommande dagar. Intervjun börjar nästan omgående in i programmet.

Klicka här för att komma till länken Patrik Wincent tipsar

Patrik Wincent debatterar i SVT opinion

Patrik Wincent debatterar i SVT opinion

När vi blir mer beroende av teknik, är det viktigt att hålla koll på verkligheten och kom ihåg att det finns en värld därute som inte består av våra digitala prylar. Men kanske ska vi tänka på vår digitala konsumtion som mat.

Klicka här för att komma till länken Patrik Wincent tipsar

Patrik Wincent debatterar i Dagens Nyheter

Patrik Wincent debatterar i Dagens Nyheter

Vad skulle hända om du vaknade upp en morgon, och allt var borta? Mobiltelefonerna, datorerna, iPad … Låt oss säga att en stor naturkatastrof utplånade alla dataspel och skärmplattor, eller att en hackare med ett globalt virus lyckats förstöra all möjlig elektronik? Erkänn att det skulle bli väldigt tomt och att du skulle klättra på väggarna. I alla fall till en början, oavsett om du är en missbrukare eller inte.

Klicka här för att komma till länken Patrik Wincent tipsar

Vetlanda-posten skriver om Patrik Wincent

Vetlanda-posten skriver om Patrik Wincent

— Det är som med en tuggummimaskin. Vi vet att det kommer ut ett tuggummi, men om det skulle komma två går en positiv signal till belöningscentret. Det skickas ut hormon i kroppen som får oss att må bra, säger Wincent.

Likadant är det när vi hör att vi får ett sms.

— Vi agerar tvångsmässigt och tar upp telefonen, kollar den konstant, säger Wincent.

Klicka här för att komma till länken Patrik wincent

Patrik Wincent debatterar i Metro

Patrik Wincent debatterar i Metro

Vi ville skapa en video som speglar hur vårt samhälle ser ut idag. Vi kan nog alla vara överens om att vår teknik idag är något som är fantastiskt och något som vi bör anamma. Men i många fall kopplas vi bort från vår omgivning och blir hypnotiserad av vår teknik.

För mycket information kan överväldiga våra sinnen och lämnar oss med en hjärna som är överstimulerad”, säger Patrik Wincent. ”Våra mobiler har blivit den nya cigaretten, vi tar upp den så fort vi har tråkigt eller känner oss ängsliga. Vi har blivit beroende av information. Telefonen är med oss när vi umgås med våra vänner, äter middag med våra partners, när vi promenerar, cyklar eller åker bil. Vi har blivit gående ”mobil-zombies” med huvudet vinklat neråt. Vi använder enbart 1/5 av vårt synfält. Vi börjar se ett samhälle som stänger av sin omgivning och är totalt omedvetna om vad som händer runtomkring.

Den här videon är till för att vara en ”ögonöppnare” och förhoppningsvis kan ändra vår inställning till vår teknik. Detta är avgörande för tillbaks en starkare anknytning till vår mänsklighet. Vi behöver mer balans och närvaro i våra liv. Stäng av dina mobiler och datorer och börja återknyta din kontakt med dem du älskar.

Klicka här för att komma till artikel Metro debatt artikel

Klicka här för att komma till artikel Nyheter 24 artikel

klicka här för att komma till artikel Norges Dagblad

 

Patrik Wincent dygnar och medverkar på TV4

Patrik Wincent dygnar och medverkar på TV4

Dataspelsakuten utförde ett socialt experiment och ”dygnar” (hålla sig vaken hela natten) och spelar dataspel, samtidigt som man pressar kroppen med att dricka en massa energidrycker.

I det här experimentet skall försökspersonen hos Dataspelsakuten spela FPS (First Person Shooter-spel), krigsspelet Call Of Duty (COD) och samtidigt dricka Redbull, äta choklad samt snabbmat under hela natten.

En sjuksköterska var på plats som kommer att ta puls, blodtryck, ta koncentrationstester samt stresstester och jämföra värden före och efter. Patrik Wincent som är VD för Internetakuten och Dataspelsakuten, som själv är en ”gamer”, genomförde experimentet.

Klicka här för att komma till länken – Patrik Wincent tipsar

Patrik Wincent uttalar sig i Aftonbladet om internetmissbruk

Patrik Wincent uttalar sig i Aftonbladet om internetmissbruk

Patrik Wincent uttalar mig i dagens aftonbladet ”– Vi reagerar som katter. Vi rör oss hastigt när vi får ett sms-ljud, eller ett inkommande arbetsmejlsljud. När man får ett sms eller arbetsmejl så säger det att en belöning är på väg. Det ger en dopaminkick, men samtidigt blir vi stressade, säger han.
Läs mer här:

Patrik Wincent tipsar

 

Patrik Wincent startar Sveriges första behandlingshem för mobilmissbruk

”För mycket information kan överväldiga våra sinnen och lämnar oss med en hjärna som är överstimulerad”, säger Patrik Wincent VD & terapeut för Internetakuten & Dataspelsakuten. ”Våra mobiler har blivit den nya cigaretten, vi tar upp den så fort vi har tråkigt eller känner oss ängsliga. Vi har blivit beroende av information. Telefonen är med oss när vi umgås med våra vänner, äter middag med våra partners, när vi promenerar, cyklar eller åker bil. Vi har blivit gående ”mobil-zombies” med huvudet vinklat neråt. Vi använder enbart 1/5 av vårt synfält. Vi börjar se ett samhälle som stänger av sin omgivning och är totalt omedvetna om vad som händer runtomkring. I vissa fall kan detta även innebära risker för ens liv.

Klicka här för att komma till länken Patrik Wincent rekommenderar

Patrik Wincent medverkar i TV 4 och pratar om dopaminpåslag

Patrik Wincent medverkar i TV 4 och pratar om dopaminpåslag

Ja, i det här fallet visar studier att det faktiskt är stora skillnader. En forskningsstudie vid Stanford University (2008, Gender differences in the mesocorticolimbic system during computer game-play) visade att det på en neurokemisk nivå fanns en skillnad mellan killar och tjejer som spelade dataspel. Forskaren Allan Reiss och hans medarbetare vid universitetet utförde ett experiment med hjärnskanning där två grupper fick spela ett enkelt dataspel. Försökspersonerna var elva manliga och elva kvinnliga studenter, utvalda för att de hade liknande erfarenheter av dataspel och datorer i allmänhet. Samtidigt som de alla spelade dataspelet mättes aktiviteterna i deras hjärnor.

Spelet de spelade bestod av en massa bollar som rörde sig och där den enda instruktionen var att man skulle klicka på så många bollar som möjligt och alla blev snabbt medvetna om att man kunde komma till nya banor och få högre poäng om man hittade en framgångsrik strategi. Det man upptäckte när mätningarna följde männens och kvinnornas spelande var att aktiviteten i hjärnans belöningssystem var högre hos männen än den var hos kvinnorna. Alltså högre dopaminfrisättning hos de manliga spelarna. Dessutom mättes den allra högsta dosen av dopamin hos de män som fick den högsta poängen.
Utöver att se på hur hjärnorna jobbade med belöningssystemen såg man också att männen hade en högre aktivitet i den del av hjärnan som är inblandad i minnet och inlärningen av belöning, mesokortikolimbiska dopaminsystemet. Bland männen såg man en ökad aktivitet, bland kvinnorna inte alls på samma sätt och i samma omfattning. Forskare tror att dessa fynd, som publice­rades i Journal of Psychiatric Research, kan hjälpa till att förklara varför många entusiastiska dataspelare är av det manliga könet. Dr Allan Reiss menade att dessa könsskillnader i hjärnan kan förklara varför män är mer benägna att bli uppslukade av dataspel än kvinnor. Självklart finns det jättemånga kvinnor och tjejer som spelar dataspel men på grund av den biologiska skillnaden i hjärnan löper de inte lika stor risk att hamna i ett tvångsmässigt spelande för att tillfredsställa hjärnans belöningssystem. Den genomsnittliga spelaren sägs också vara av manligt kön.

Klicka här för att komma till länken Patrik Wincent rekommenderar

Patrik Wincent ”Ny bok ska hjälpa föräldrar med dataspelsberoende barn”

Patrik Wincent ”Ny bok ska hjälpa föräldrar med dataspelsberoende barn”

Att spela dataspel är inte per definition farligt. Det finns mängder av fördelar som kan hjälpa och utveckla ett barn. Däremot kan ett barn ha svårt för att avgöra hur många timmar som man ska ägna åt spelandet. Upplevelserna är i mångt och mycket positiva, barnet känner en växande tro på sin egen förmåga, är en del av ett team, ser sina egna talanger utvecklas men just därför kan det också vara svårt att sätta sina egna gränser som barn. Att spela on-line-spel kan vara avkopplande och fantastiskt roligt men vi måste hjälpa och vara uppmärksamma på alla de som inte kan hantera spelandet.

Detta tar jag upp i min bok, NÄR VI SLÄPPER KONTROLLEN

(Klicka här för att komma till länken) Patrik Wincent pratar om sin nya bok i SVTs morgon soffa.

 

Nyheter 24 intervjuar Patrik Wincent

Nyheter 24 intervjuar Patrik Wincent

Sitter du konstant uppkopplad på Facebook? Är du alltid nåbar och använder du mobilen som alarmklocka? Då kan du med största sannolikhet var internetberoende. Men deppa inte – hjälp finns.
– Vi får in 3-4 samtal om dagen, säger Patrik Wincent på Internetakuten, till Nyheter24

Klicka här för att komma till länken Patrik Wincent rekommenderar 

Ny app som skall hantera ditt barns skärmmissbruk!

Ny app som skall hantera ditt barns skärmmissbruk!

Spelar ditt barn för mycket dataspel, blir det konsekvenser i hans liv, vill ni få kontroll över er situation och skapa balans inom familjen?

Dataspelsindustrin är en stark och växande kraft i vårt samhälle, barnen tillbringar mer och mer tid framför sina datorskärmar. Måttlighet är nyckeln för allt, inklusive dataspel. Mängder av spelutvecklare runt om i världen har ett enda syfte, att få ditt barn att spela så många timmar som möjligt.

Årets viktigaste app som är till för att hjälpa dig och ditt barn att återta kontrollen över deras liv och skapa en balans mellan aktiviteter i den riktiga världen och i den virtuella.

Anmäl dig här för att vara en av dem första att få testa denna betaversion innan den lanseras Patrik Wincent tipsar